A húsvéti időszakban átlagosan 6-6,3 ezer tonnányi füstölt áru fogy az üzletekben. A közelgő ünnep előtt a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal kiemelten figyel a húsokra és a húskészítményekre, emiatt fokozott élelmiszer-biztonsági ellenőrzést tart. Nem lesz több hamis húsvéti sonka? A Hússzövetség keddi sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az idén is mindent megtesznek az élelmiszer-biztonság védelme érdekében. Ezért a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal a húsvéti időszakban (március utolsó hétvégéjén) is fokozottan ellenőrzi a húsokat és húskészítményeket. Kifejtette, hogy a szakemberek leginkább a nyomon követésre, a jelölési szabályok betartására és az általános higiéniai feltételekre figyelnek majd oda. Idén is elsősorban a hagyományos termékeket - például a sonkákat és a tojást - ellenőrzik, valamint megvizsgálják az állatszállítások körülményeit is. A hírről a Magyar Távirati Iroda számolt be.
A húsvéti sonka a NÉBIH kiemelt figyelmét is kivívta
Szűcs István, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense elmondta, hogy mintegy 6-6,3 ezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti időszakban. Ennek értéke pedig meghaladja a 7 milliárd forintot. A magyarok évi sonkafogyasztásának 25-30 százaléka ehhez az ünnephez kötődik; szalámiból és sonkaféléből fejenként mintegy 0,7 kilogrammot fogyaszt a magyar lakosság. A szakértő felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy a különféle húsokat és hústermékeket az emberek általában bizalmi alapon veszik meg, ezért főként azoktól az eladóktól vásároljanak, akiket már korábbról ismernek és árujuk minőségével elégedettek. Korábban írtunk arról, hogy a húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak. Kisebb lett a sertésállomány nagysága és csökkent a kocalétszám is.
Így nőttek az árak a húságazatban
Éves átlagban a legjobban a sertéscomb (9 százalék), a készítmények közül pedig az olasz felvágott (8 százalék) fogyasztói ára emelkedett. A rövidkaraj fogyasztói ára 5,7 százalékkal, a szárazkolbász, gépsonka, párizsi ára kilogrammonként 4-5 százalék körüli mértékben nőtt. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke megjegyezte, hogy a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia, a húságazat pedig képtelen az alapanyag és a munkabérek növekedéséből fakadó önköltség-növekedés teljes mértékű beépítésére a fogyasztói árakba.

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 21.200 hirdetés 411 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás