Az idei évben 381 hazai és külföldi mézmintát vizsgáltatott meg az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Az 57/2019. (XII. 14.) AM rendelete 18. („A kereskedelmi forgalomban kapható mézek vizsgálatának támogatása”) jogcímének megfelelően az OMME a 2019/2020-as támogatási időszakban is elvégeztette a közforgalomban lévő mézek fizikai-kémiai vizsgálatát, melynek eredményeit közre is adták. Anyagunkban írjuk a részleteket.

2020-ban az OMME 381 hazai és külföldi mézmintát vizsgáltatott meg. 5 részre bontották az eredményeket. Az 1. táblázatban a boltok polcairól levett mézek eredményei láthatóak. A nagy szupermarketek polcairól 88 mintát vettek le. A 2. táblázatban a 2020-as évben termelőktől gyűjtött 151 db akácméz eredményei kerültek. A 3. táblázat a zárszalagos termelők szokásos évi vizsgálati eredményeit tartalmazza. A 4. táblázatban a külföldi- német, francia- bolti mézek eredményei az 5. sz. táblázat pedig a 2018-as termelői akácmézek változó paramétereit tartalmazza fél éves bontásban.

A többségnél mindent rendben találtak a mézvizsgálatok

A mézvizsgálatok paraméterei

HMF

A méz cukortartalmának hő és tárolás hatására létrejövő bomlásának egyik terméke. Megmutatja, hogy a méz mennyire károsodott a feldolgozása során – legfőképpen a hőkezelés indikátora -, az információ jól használható a tárolási idő meghatározásához. Az előírás az EU-ban termelt mézek esetében legfeljebb 40 mg/kg értéket engedélyez.

Diasztáz

A méhek garatmirigyében termelődő enzim, ami a méhek mézhólyagjába jutva keveredik a begyűjtött nektárral, így kerül a mézbe. Az enzim az idő múlásával, illetve hő hatására inaktívvá válik. A diasztáz mérőszáma a diasztáz egység, melynek minimuma meg kell, hogy haladja a 8-as értéket. A jelenleg alkalmazott vizsgálatok bizonytalansága magas, a tárolási kísérletnél látható, hogy az egymást követő mérési eredmények nem egyértelműen mutatják azt a tendenciát, hogy a diasztáz mértéke csökken az idő előrehaladtával.

Fruktóz-glükóz tartalom

A mézek cukortartalma fontos minőségi szempont. A legfontosabb egyszerű cukrok a mézben: a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szőlőcukor). A fruktóz-glükóz arányból (F/G) a mézek kristályosodási hajlamára lehet következtetni, továbbá fontos fajtaméz-jellemző paraméter. Például a legnagyobb átlagértéket a kristályosodásra legkevésbé hajlamos akácmézek mutatják, mivel az akácmézek fruktóztartalma a legnagyobb és glükóztartalma a legkisebb. Az európai kereskedelmi gyakorlatban az 1,45 alatti F/G értékkel bíró mézet nem tekintik akácméznek. A fruktóz-glükóz összmennyisége (F+G) az előírásokban rögzített legalább 60g/100g-nak kell lennie – az édesharmat mézek esetében megengedett alacsonyabb érték is.

Szacharóz-tartalom

A szacharóz (répacukor, nádcukor) összetett cukor, mely az enzimes bontás (invertálás) során alakul át egyszerű cukrokká, pl. a méz fő cukrait adó fruktóz-glükózzá. A szacharóz a mézben kisebb mértékben van jelen, mint a nektárban, hiszen az invertálás során ennek mennyisége folyamatosan csökken, mert folyamatosan bontják a mézben jelenlévő enzimek. Éppen ezért a méz szacharóz tartalmából a méz érettségére valamint annak valódiságára lehet következtetni. A hatályos jogszabály mézekre általában 5 g/100 g határértéket ír elő, azonban egyes mézfajtákkal kivételt tesz. ilyen például az akácméz, amely esetében ez a határérték legfeljebb 10 g/100g lehet. Ennek oka, hogy a nagy tömegben virágzó és bőséges nektárt adó növények mézét a méhek nem tudják olyan mértékben átdolgozni, így ezen növények mézében a szacharóz értéke magasabb.

Földrajzi eredetvizsgálat

Célja, hogy – pollenösszetétel vagy izotópvizsgálat alapján – beazonosítsa a különböző mézek földrajzi eredetét.

NMR vizsgálat

Az NMR egy adatbázison alapuló vizsgálati módszer. Az igazoltan jó minőségű, természetes mézek vizsgált paramétereit egy ábrán helyezik el. A több ezer vizsgált minta paraméterei egy jól behatárolható területet fednek le az adott ábrázolási módszerrel. Abban az esetben, ha a vizsgált méz paraméterei kívül esnek a referencia adatok által lefedett területen, a termék „problémás”.

Virágpor

A pollen utalhat a méz eredetére, ám mivel a méz nektárból készül, az utóbbi évek vizsgálatai bizonyítják, hogy a kettő független egymástól, így alacsony pollentartalmú akácméz is lehet magas F/G értékű.

A kapcsolódó szakmai kiadvány és a táblázat ide kattintva tölthető le.

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 21.200 hirdetés 411 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás