Az alma nem csupán kitűnő élelmi rost és vitaminforrás, hanem számos hasznos mikroorganizmust, főleg baktériumot is tartalmaz. Mivel a nyersen fogyasztott élelmiszerekből a szervezetbe jutó baktériumok hosszabb-rövidebb ideig meg is telepedhetnek benne, az alma mikrobiális összetétele a bélflórán keresztül közvetlen hatással van rá. Ám nem minden alma hat ugyanúgy. Ahogy az emberi bélflóra, az almában élő mikrobiális közösség - más szóval mikrobiom - is egyedi és változó. Ráadásul egy 2019-ben publikált kutatás szerint az alma mikrobiális közösségére az is hatással van, hogy milyen termesztéstechnológiát használnak.

Az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet írta meg, hogy az „Arlet” fajtát vizsgálva a kutatók megállapították, hogy minden egyes almával nagyjából 100 millió baktériumot is elfogyasztunk. Mindezt függetlenül attól, hogy bio vagy konvencionális termesztésű gyümölcsről van szó. A baktériumok mennyiségében nincs jelentős különbség köztük. A különbség a változatosságban és az eltérő fajösszetételben van. Ugyanis hiába azonos a baktériumok mennyisége, ha a „minőségük” más. Az alma mikrobiomját alkotó baktériumokat rend és nemzetség szintjén összehasonlítva az eltérés már jelentős.

A bioalma mikrobiomja változatosabb, tehát többféle baktériumot tartalmaz a hagyományos almánénál - képünk illusztráció

A bioalma mikrobiomja változatosabb

Összességében elmondható, hogy a bio termesztésű alma mikrobiomja változatosabb, tehát többféle baktériumot tartalmaz a hagyományos almánéál. Továbbá nagyobb arányban fordulnak elő benne olyan közismerten jótékony hatású baktériumok, mint például a Lactobacillus-ok, amelyeket több probiotikus készítmény is tartalmaz. A baktériumok azon rendje (Enterobacteriales), ahová az élelmiszerfertőzésekért felelős taxonok is tartoznak, azonban nagyobb mennyiségben volt jelen a hagyományos termesztésű almában. Ennek valószínűsíthetően az is az oka, hogy a változatosabb mikrobiom jobban kedvez a Lactobacillus-ok szaporodásának, amelyek kompetíció útján gátolják az élelmiszer-eredetű patogén mikroorganizmusok szaporodását.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 21.200 hirdetés 411 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás