Orosz tudósok egy csoportja megkezdte a hazai baromfiállomány körében gyűjtött bélmikrobiom-adatbázis létrehozását, hogy jobban megértsék az antibiotikumok használatának hatását, és javítsák a takarmányozás hatékonyságát az oroszországi baromfiiparban. A projekt állítólag elősegíti az „Orosz Föderáció biológiai biztonságáról szóló” orosz törvényben meghatározott célok elérését.

A tudósok kifejtették, hogy különbséget azonosítottak a mikrobióta taxonómiai összetételében a szabadon tartott baromfi és az ipari gazdaságokban ketrecben tartott baromfi esetében. A vizsgálatok egyik feladata, hogy megértsék a bélmikrobiom, azaz a mikrobióta génjei és a gyógyszerterhelés közötti kapcsolatot – mondták a tudósok.

A baromfiféléknél is, mint más fajoknál, a bélflóra részt vesz a szervezet különböző betegségekkel szembeni ellenálló képességének kialakításában és a gyomor-bélrendszer védelmében az idegen mikroorganizmusoktól (Fotó: Pixabay)

Küzdelem a betegségekkel

„A kutatók a madarak gyomor-bélrendszeri mikroflórájának állapotát diagnosztizáló munkát végeznek antimikrobiális és probiotikus anyagok hatására” – áll az állami központ közleményében. „Ez hozzájárul majd a campylobacteriosis, a clostridiosis, a colibacillosis, a szalmonellózis és más mikrobiális betegségek megelőzéséhez”.

A tudósok kifejtették, hogy a baromfiféléknél is, mint más fajoknál, a bélflóra részt vesz a szervezet különböző betegségekkel szembeni ellenálló képességének kialakításában és a gyomor-bélrendszer védelmében az idegen mikroorganizmusoktól. Azonban még mindig kevéssé értik, hogy a mikrobióta hogyan látja el ezeket a funkciókat.

Az új projekt célja, hogy „felmérje a benne található baktériumok sokféleségét nemzetségek, osztályok, típusok és családok szintjén”, és meghatározza „a bélrendszeri mikroorganizmusok legdominánsabb csoportjainak populációját” az oroszországi baromfiállományban.

Az antibiotikum-használat hatásának vizsgálata

Az orosz gazdák évekig gyakorlatilag korlátlan mennyiségben használhattak antibiotikumokat. Az orosz állategészségügyi előírások csak annyit írtak elő, hogy a késztermékekben nem szabad a megengedett határértéket meghaladó antibiotikum-maradványokat találni. A hatóságok azonban 2021-ben szigorítani kezdték a takarmányon belüli antibiotikumok használatának ellenőrzését, szem előtt tartva, hogy csökkentsék a gazdaságokban történő felhasználásukat.

Az állami központ azt is nyilvánosságra hozta, hogy a projekt utat nyitna az antibiotikum-terhelés alatt álló baromfi mikroflórájában bekövetkező zavarok részletes felméréséhez, a baromfi mikrobiomjának probiotikumok segítségével történő modulálási lehetőségeinek meghatározásához, valamint a bélrendszeri biomasszák, gének és tiszta kultúrák állami adatbázisának létrehozásához.

„Ezeket az adatokat új állatgyógyászati gyógyszerek, valamint a fertőző és nem fertőző betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő takarmány- és biotechnológiák kifejlesztésében fogják felhasználni” – közölték a tudósok.

(Forrás: poultryworld.net)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 21.200 hirdetés 411 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás