Hirdetés
Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ilyen volt az I. Rovaripari Konferencia
Hirdetés
Mint légy a cukorra: sok érdeklődőt vonzott a Rovaripari Konferencia
A jövő élelmiszere lehet a rovar?Légylárvából lesz takarmányfehérje?
A fehérjekinyerés céljára engedélyezett rovarok közül leginkább ismert a fekete katonalégy lárvája, amelynek felhasználásával az extrahált szójadara 25 százaléka, míg a szójapogácsa 50 százaléka kiváltható. A házi tücsökből előállított fehérje is kiváló alternatív forrás, mert nyersfehérje tartalma 62 százalék. Aminosav-összetétele azonban a baromfi és sertés számára nem kielégítő, ezért alkalmazása során aminosav-kiegészítés szükséges – hangsúlyozta Dr. Mézes Miklós akadémikus, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar munkatársa „A rovarfehérje felhasználásának lehetőségei a gazdasági állatok takarmányozásában” címet viselő előadásában.
Rengeteg érdeklődő volt a Villányi úti helyszínenTücskök paradicsomosan, fokhagymásan
Az I. Magyar Rovaripari Konferencia előadásaiban szó volt még a biológiai növényvédelemről, a tenyészthetőség problémáiról és a rovarok kémiai kommunikációról is. A rovarok felhasználhatósága elképzelhető mind a takarmányozásban, mind pedig az élelmiszeriparban, előnyös összetételük és fenntartható tenyésztésük miatt - írja az esemény sajtóközleménye. A kiállítók között volt egy belga rovaripari cég, a Little Food SCRL élelmiszertücsök-tenyésztő startup termelésvezetője, Antonovits Bence a 24.hu-nak elmondta, hogyNagyon fontos, hogy nem vadon élő állatokat gyűjtünk össze, mivel Európában nagyon intenzív a vegyszerhasználat. Teljesen zárt, iparszerű módszerekkel tenyésztjük, és bio növényi termékekkel etetjük őket.
Antonovits Bence mutatja be a Belgiumban kapható, tücsökből készített kekszeket és ropogtatnivalókatEgyelőre csak külföldön
Hozzátette, hogy nem az az elsődleges céljuk, hogy a cég termékeit Magyarországon is forgalmazzák. Mindezt annak ellenére, hogy saját kutatásai szerint a lakosság fele nyitott lenne a fogyasztásukra. Viszont ha van fogyasztói és gazdasági igény arra, hogy ez a szektor fejlődjön, akkor majd Magyarország is választás elé kényszerül. Ez a dolog azonban még nagyon gyerekcipőben jár, a nyugati országokban is csak egy-, maximum kétéves múltra tekint vissza. Nem az a kérdés, hogy lesz-e rovaripar Magyarországon, hanem az, hogy mikor - mondta Antonovits.
Paradicsomos, füstölt, zöldfűszeres és fokhagymás tücsök-ropogtatnivalókMit szól ehhez a táplálkozásszakértő?
Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint alapvetően nagyon jó elgondolás a rovarok élelmiszerbe való beépítése. Alacsony tápanyag-, kalória- és zsírtartalommal rendelkeznek, fehérjetartalmuk viszont vetekszik a húsokéval, sőt egy rovaré az 50-60 százalékot is meghaladhatja. Ráadásul olyan aminosavak is megtalálhatóak bennük, melyek például a növényi fehérjékben nincsenek meg, pedig a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Összességében tehát lenne helyük az egészséges táplálkozásban. Ám hiába a sok előny, Szarka Dorottya szerint Magyarország több okból sem befogadó. Ennek egyrészt civilizációs okai vannak, másrészt az emberek nagy része primitív cselekedetnek tartja a rovarfogyasztást. Mivel ezen az éghajlaton lehetővé vált a jól működő mezőgazdaság kialakítása, ezért nem szorultunk a rovarok által nyújtott fehérjeforrásokra, nem vagyunk ehhez hozzászokva. Na de mi lesz akkor, ha elfogynak a négylábúak, vagy nagyon drágává válnak?Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját
2024.06.14.A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 21.200 hirdetés 411 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés