Ha már becsülettel megdolgozott a gyümölcsért és zöldségért, ne engedje, hogy a rossz téli tárolás miatt veszendőbe menjen a terménye. Olvassa el a tárolási tanácsokat!

Már a tél előtt érdemes alaposan végiggondolni, hogyan tároljuk el a kert terményeit. Minden tárolásra szánt zöldség- és gyümölcsfélének más és más a környezeti igénye ahhoz, hogy minél tovább megőrizze a beltartalmi értékeket. A téli tárolás alatt olyan feltételeket kell teremteni, hogy az eltett terményeket a kártevők és a betegségek ne támadhassák meg.

A helyes téli tárolás megőrzi a gyümölcsöt és a zöldséget (Fotó: Pixabay, RitaE)

Sokat tettünk a siker érdekében, ha már a betakarításkor eleve csak válogatott, egészséges, sértetlen zöldségeket, illetve gyümölcsöket tárolunk be. A legelső feladat a tároló helyiség (pince, kamra, vagy verem) alapos kitakarítása, azután fertőtlenítése. Ezt a célt már egy alapos meszeléssel is elérhetjük. Gondoskodni kell a tároló edényzet (láda, kosár, polc) Hypós oldattal történő megtisztításáról és fertőtlenítéséről.

Az anyagot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara munkatársa, Dr. Aponyi Lajos foglalta össze a magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Mennyi a zöldségek és gyümölcsök tárolási hőigénye?

Minden zöldség és gyümölcsféle optimális tárolási hőigénye eltérő. Az alma és a körte, illetve a vöröshagyma és a fokhagyma a 0,5 – 2 Celsius  között áll el legtovább. A burgonya, cékla már ennél kicsivel magasabb hőmérsékleten, 2 – 5 Celsius  között viseli a legjobban a tárolást.  Hasonló hőfokon tárolhatók jól a gyökérzöldségek. Ilyen a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a pasztinák. Ezeket még jobb kissé nyirkos homokban, rétegezve eltárolni. A jó tárolóhelyen a relatív páratartalom lehetőség szerint eléri a 75 – 80 százalékot. Ilyen magas páratartalom mellett  az eltárolt termények nedvességvesztésből adódó apadása alacsony, mert nem von el vizet belőlük a környezet. A tároló helyiségbe helyezzünk el minimum – maximum hőmérőt, valamint páratartalom mérőt, hogy a környezeti viszonyokat folyamatos ellenőrizni lehessen. Fagyveszély esetén az érzékenyebb termények külön takarásáról gondoskodni kell.

A jó téli tárolás része az utóválogatás is

A télire betárolt zöldség és gyümölcsféléket célszerű rendszeresen átválogatni. A romlásnak indult darabokat távolítsuk el az egészségesek közül. A kicsit hibásakat pedig használjuk el minél előbb.

Megosztás

További híreink

Ez itt a galéria tesztje, az utolsó

2025.05.08.

Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.Ez a galéria teszt lead-je, megnézzük, tuti lesz.

Itt vannak a fiatal mezőgazdasági termelők elindulási és beruházási-, valamint a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatásának részletei

2024.12.20.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása című pályázat tervezete. Mivel a kiírás nem végleges, így a feltételek változhatnak, de azért érdemes készülni, mert a főbb szempontok nem fognak változni. Íme, a részletek.

test

2024.08.26.

lead

OneSignal teszt

2024.08.26.

OneSignal teszt OneSignal teszt

teszt2

2024.08.26.

teszt

2024.08.26.

Partnerhírek
Partner

Legyen gyönyörű kertje: mutatjuk a legfontosabb nyár végi kerti munkák listáját

2024.06.14.

A nyár végi kerti munkák legfontosabbika a gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Sok fogyasztásra kerül, a többit lefagyasztással vagy befőzéssel eltehetjük élre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 21.200 hirdetés 411 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás